Różne spotkania towarzyskie na wolnym powietrzu wymagają odpowiedniej oprawy. W zależności od tego, jakie menu preferują nasi najbliżsi i przyjaciele – można zdecydować się na charakterystyczną aranżację stołu, przy którym zasiądą biesiadnicy. Jeśli mamy pewność, że większość zaproszonych jest wegetarianami, możemy przygotować stół wegetariański. Jeśli zaproszeni nie zwracają uwagi na obecność mięsa – można stworzyć stół mieszany, przedstawiający to co najlepsze z dwóch biegunów żywieniowych. To świetne rozwiązanie dla wszystkich smakoszy, którzy nie lubią się ograniczać.

Okazuje się, że chude wędliny mogą być wspaniałym dodatkiem do wytrawnego alkoholu. Z pomocą szynek, kabanosów, czy choćby parówek można stworzyć niezwykle smaczne koreczki. Wystarczy do kawałków wędlin dobrać odrobinę sera, oliwki lub kawałek wybranego, świeżego warzywa. Wszystko to znaleźć się musi na wykałaczce, by było w sam raz na jeden kęs. Taki dyskretny przysmak świetnie się sprawdzi. Do koreczków możemy używać wędliny naturalne każdego właściwie rodzaju. Najważniejsze, by po pokrojeniu na mniejsze części po prostu się nie rozpadały. Koreczki umieścić można na dużej, blaszanej tacy.

Klasyczny wiejski stół musi być szeroki i duży. Jego zadaniem wizualnym jest zapraszanie gości do skosztowania z przygotowanych wcześniej przysmaków. Wędliny to bardzo ważna rzecz na takim stole. Na szczęście, na rynku funkcjonuje wiele odmian i wybór jest naprawdę imponujący. Największą popularnością na polskich stołach cieszy się klasyczne, suszone salami. Wspaniale smakuje na pajdach świeżego, niekoniecznie smarowanego masłem chleba.

Do salami można dodać jeszcze plasterki żółtego sera. Dyskretną wędliną do przegryzania jest także kabanos. Kabanosy w porównaniu z innymi typami kiełbas są nieco droższe, ale nie można im odmówić świetnego smaku i aromatu. W sklepach mięsnych znajdziemy wiele kabanosów tworzonych naturalnymi metodami. Robi się je z mięsa drobiowego, wieprzowego lub wołowego. Najtańsze są właśnie kabanosy drobiowe. Mają jasny, brązowy kolor. Z kolei kabanosy wieprzowe i wołowe są nieco ciemniejszej barwy. W praktyce charakteryzują się także większym poziomem suchości.

W obecności kiełbas na wiejskim stole znaleźć warto by było dużą miskę ze smalcem. Smalec jest jak najbardziej pochodną mięsa zwierzęcego i szkoda byłoby ignorować jego zastosowanie, zwłaszcza jeśli ktoś lubi jeszcze delektować się smakiem ogórków kiszonych, bez których w świadomości wielu Polaków smalec ze skwarkami właściwie nie istnieje. Tak więc, polecamy znaleźć w sąsiedztwie różnorodnych kiełbas naturalnych miejsce na misę ze smalcem oraz miskę, w której w occie topić się będą smaczne ogórki kiszone lub małosolne – w zależności od naszego gustu kulinarnego. Wędliny przygotowywane na stół mogą być pokrojone na szerokie kawałki i zaprezentowane na masywnych, drewnianych deskach. Z każdej wędliny pokroić polecamy kilka kawałków, potem już goście nabiorą na tyle odwagi i apetytu, że będą sobie określone kawałki przysmaków dawkować i kroić samodzielnie.

logo-bigArtykuł dostarczyła rodzinna masarnia, której oferta dostępna jest pod adresem: http://wedlinyzdebiny.pl – wysokiej jakości mięso, idealne na każdą okazję.

 

http://drogabiznesu.pl/wp-content/uploads/2016/11/Urządzamy-wiejski-stół.jpghttp://drogabiznesu.pl/wp-content/uploads/2016/11/Urządzamy-wiejski-stół-150x150.jpgSebastianRozrywkaRóżne spotkania towarzyskie na wolnym powietrzu wymagają odpowiedniej oprawy. W zależności od tego, jakie menu preferują nasi najbliżsi i przyjaciele - można zdecydować się na charakterystyczną aranżację stołu, przy którym zasiądą biesiadnicy. Jeśli mamy pewność, że większość zaproszonych jest wegetarianami, możemy przygotować stół wegetariański. Jeśli zaproszeni nie zwracają uwagi...jest pełna niespodzianek